Pieter is geboren en opgegroeid in Westerhoven. Komend uit een ondernemersgezin, waarin hij samen met zijn twee broers ieder vrij uurtje meehielp in het bedrijf van zijn ouders, heeft hij een passie voor ondernemen en alles wat hiermee te maken heeft.
Na het afronden van zijn opleidingen (MAVO, MTS Energietechniek en HTS Bedrijfskader), het vervullen van de dienstplicht en na acht jaar gewerkt te hebben in diverse functies bij twee bedrijven in de gevelbouw, startte Pieter in 1999 met Baluxe.
In zijn zoektocht naar een bestendig bedrijf startte hij diverse bedrijfsmodellen op om deze op een later moment weer te stoppen (zoals bijvoorbeeld RVS balustrades en aluminium ramen en deuren.) Vanaf 2002 legt Pieter de focus op lichtstraten voor woningen (Luxlight). Na eerst zelf alles in zijn eentje te hebben gedaan, krijgt hij vanaf 2000 hulp van anderen. Veelal oud-collega’s, bekenden en bekenden van bekenden.
Zoektocht naar managen op basis van gelijkwaardigheid
Het managen van bekenden op de Amerikaanse hiërarchische spreadsheetmanier die hij geleerd had op de HTS, druiste in tegen zijn gevoel van gelijkwaardigheid en ‘we doen het samen’. Daar begon de zoektocht naar het managen van een bedrijf op basis van gelijkwaardigheid. Pieter was blij met rolmodellen zoals de Braziliaan Ricardo Semler en de boeken die hij schreef met voorbeelden van zelfsturende bedrijven en herkende zich in de dillema’s van Semler. De zoektocht leidde naar TIAS Business School waar hij in 2010 de Executive Master of Management and Organization afrondde (MMO) en in 2011 de Master of Science in Management and Organization, met een integraal paper over zelfsturing, HRM, leiderschap en cultuur in organisaties.
Samen kampioen worden
Het gezamenlijk ondernemen, samenwerken en innoveren met mensen uit de directe omgeving geeft heel veel voldoening. Het geeft het gevoel van de lokale voetbalclub die bezig is met een kampioensstrijd. Winnen doen je samen en iedereen heeft een aandeel in het geheel. De verantwoordelijkheid voor het inkomen en de welvaart van de gezinnen van medewerkers ligt bij de meeste bedrijven nu heel eenzijdig bij de ondernemer en dat zou, in Pieters ogen, gezamenlijk moeten worden gedragen door alle collega’s.
Het voorbeeld van Mondragon
In 2015 bracht Pieter samen met een groep gelijkgestemde Rijnlandse denkers van DeLimes een bezoek aan Mondragon in het Spaanse Baskenland. Mondragon is een schoolvoorbeeld van een klein dorp waar de inwoners 70 jaar geleden besloten om samen te gaan ondernemen en is inmiddels uitgegroeid tot een conglomeraat van meer dan 100 grote bedrijven met meer dan 100.000 medewerkers en een veelvoud aan startups. Hier staat de mens voorop en is geld een middel.
Welzijn voor welvaart
Voor Pieter is het helder dat als het bedrijf een sociale organisatie is en wordt, een plek waar mensen bij mogen horen en waar ze zich zelf mogen zijn, mag een dorp dan gaan ondernemen? Mogen alle instituties zich opnieuw organiseren rondom welzijn van mensen in een dorp? Mag het hebben van werk bekeken worden vanuit een welzijnskant?
Oprichting WIJ WEsterhoven
In 2016 nam Pieter samen met een aantal gelijkgestemde dorpsgenoten uit Westerhoven het initiatief tot WIJ WEsterhoven met als doel het welzijn van de inwoners van Westerhoven te bevorderen. Niet top-down, maar bottom-up. Het faciliteren en verbinden van de gemeenschap zodat inwoners zelf initiatieven kunnen ontplooien. Iedereen doet mee, we doen het met zijn allen.